Resep Khas 24. Rendang Daging Sedap

Posted on
Resep Khas 24. Rendang Daging Sedap

Beragam Resep Masakan Padang Enak dan Sedap

24. Rendang Daging.
Hari ini saya ingin berkongsikan resepi Rendang Daging Sedap giler. Melihat tajuk resepi jer dah membuat hati teruja untuk mencuba. Klik blog Baked By Che Ta di SINI.

24. Rendang Daging

Ketika mula mula belajar membuat rendang, saya beli pes rendang segera yang dibuat oleh bonda sahabat saya.

Saya beli banyak banyak dan bawa balik ke Kelantan untuk dimasak rendang bagi.

Beef Rendang (Rendang Daging), image as featured by the Singapore Malay Heritage Center Where does Beef Rendang Come From?

Kamu bisa memasak 24. Rendang Daging menggunakan bahan-bahan 17 dan langkah-langkah 6. Berikut cara membuatnya.

Bahan-bahan 24. Rendang Daging

  1. 1,5 kg daging sapi.
  2. 500 ml santan kental.
  3. Secukupnya Air kelapa.
  4. 2 lembar daun jeruk.
  5. 2 lembar daun salam.
  6. 2 butir asam kandis.
  7. 2 buah kentang ukuran sedang.
  8. 1/2 sdt bumbu kambing.
  9. Secukupnya minyak goreng.
  10. 2 sdt garam.
  11. Bumbu halus:.
  12. 5 siung bawang putih.
  13. 7 siung bawang merah.
  14. 100 gr jahe.
  15. 150 gr cabe merah.
  16. 10 gr lengkuas.
  17. 1 batang serai digeprek.

Resep Rendang Daging – Rendang menjadi salah satu makanan favorit masyarakat Indonesia.

Masakan asal Padang, Sumatera Barat ini selalu menjadi menu andalan yang seringkali ditemukan di rumah makan khas Padang.

Masakan ini digemari karena citarasanya yang unik dan khas.

Lalu apa saja yang perlu disiapkan dan bagaimana jika ingin membuat rendang daging dirumah?

Langkah-langkah 24. Rendang Daging

  1. Masak santan kental hingga membentuk gumpalan santan.

  2. Rebus daging menggunakan air kelapa hingga empuk.

  3. Haluskan bumbu halus, lalu tumis menggunakan minyak goreng. Lalu masukkan daun salam, daun jeruk, asam kandis, garam, dan serai geprek.

  4. Masukkan daging yang telah direbus kedalam santan dan tambahkan bumbu halus yang sudah ditumis.

  5. Aduk terus rendang dan tambahkan kentang yang sudah dipotong.

  6. Cek rasa dan sajikan.

Disini kami sediakan resepi rendang daging khas untuk Aidil Adha yang mulia ini.

Resepi ini amat mudah untuk diikuti dan sekiranya anda masih lagi mahu belajar memasak, anda juga boleh mengujakan mak mertua anda dengan juadah yang anda masak ini.

Tanpa membuang masa lagi, jom kita tengok resepi rendang daging ini.

Kalau Dya, semua jenis rendang Dya ngap je.

Yang membezakan hanyalah bahan yang digunakan dan cara masak rendang tu.


 

Sumber Resep: https://www.cookpad.com/id

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *